APELUL DEBITORULUI IMPOTRIVA SENTINTEI DE DESCHIDERE A PROCEDURII DE INSOLVENTA
Potrivit art. 5 pct. 29 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide, fiind prezumată atunci când debitorul, după 60 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditor (fiind vorba însă de o prezumţie relativă) şi iminentă atunci când se dovedeşte că debitorul nu va putea plăti la scadenţă datoriile exigibile angajate, cu fondurile băneşti disponibile la data scadenţei.
De asemenea, prevederile art. 5 pct. 20 din acelaşi act normativ potrivit cărora, este creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii de insolvență, acel creditor a cărui creanţă asupra patrimoniului debitorului este certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 60 de zile, cu menţiunea că prin creanţă certă, în sensul legii amintite, se înţelege acea creanţă a cărei existenţă rezultă din însuşi actul de creanţă sau/şi din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dânsul şi cu precizarea că un creditor va putea solicita deschiderea procedurii de insolvență doar în cazul în care, după compensarea datoriilor reciproce, de orice natură, suma datorată acestora va depăşi suma prevăzută la pct. 72 din Legea 85/2014 privind procedurile de insolventa si de insolventa.
In situatia in care judecatorul sindic pronunta o hotarare prin care se dispune deschiderea procedurii de insolventa impotriva debitoarei, aceasta din urma poate formula apel in termen de 7 de zile de la data publicarii in Buletinul Procedurii de Insolventa a sentintei civile.
Apelul se formuleaza in conditiile art 43 din legea 85/2014 coroborat cu art. 466 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila. Curtea de Apel va fi instanta de apel pentru hotararile pronuntate de catre judecatorul sindic. Hotararea Curtii de Apel este definitiva. Cererea de apel se timbreaza cu taxa judiciara de timbre in cuantum de 100 de lei.
Formularea apelului impotriva deschiderii procedurii de insolventa impotriva debitorului nu suspenda automat procedura insolventei. Suspendarea hotararii de deschidere a procedurii de insolventa se poate solicita in cadrul apelului formulat in conditiile art. 43 (5) litera a din legea 85/2014 si separat pe cale de ordonanta presedintiala.
Raportat la motivele de apel si probele administrare, in situatia in care se demonstreaza ca nu sunt indeplinite conditiile cu privire la deschiderea procedurii de insolventa, Curtea de apel va pronunta o hotarare prin care va schimba in tot sentinta de deschidere a procedurii de insolventa in sensul respingerii cererii de deschidere a procedurii ca fiind neintemeiata. Curtea de Apel investita cu solutioarea cererii de apel impotriva deschiderii procedurii de insolventa, va trimite cauza judecatorului sindic in vederea inchiderii procedurii impotriva debitorului fara a se dispune radierea din Registrul Comertului, debitoarea urmand a-si continua activitatea in conditiile anterioare deschiderii procedurii.
By Ursărescu Gabriela Cristina
avocat / practician în insolvență