ATRAGEREA RĂSPUNDERII PERSONAL PATRIMONIALE A ADMINISTRATORULUI ÎN PROCEDURA DE INSOLVENȚĂ
ATRAGEREA RĂSPUNDERII PERSONAL PATRIMONIALE A
ADMINISTRATORULUI
ÎN PROCEDURA DE INSOLVENȚĂ
Atragerea răspunderii personal patrimoniale a administratorului debitoarei este prevăzută la articolul 169 (1) din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
Potrivit art. 169 (1) ” La cererea adminstratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecătorul sindic poate dispune ca o parte sau înregul pasiv al debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvență, fără să depășească prejudiciul aflat în legătură de cauzalitate cu fapta respectivă, să fie suportată de membrii organelor de conducere și/sau supraveghere din cadrul societății, precum și orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvenă a debitorului, prin una din următoarele fapte:
a)au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b)au făcut activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c)au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d)au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea. În cazul nepredării documentelor contabile către administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atât culpa, cât şi legătura de cauzalitate între faptă şi prejudiciu se prezumă. Prezumţia este relativă;
e)au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f)au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g)în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori;
h)orice altă faptă săvârşită cu intenţie, care a contribuit la starea de insolvenţă a debitorului, constatată potrivit prevederilor prezentului titlu.
Răspunderea personal patrimonială a administratorului prevăzută la art. 169 (1) este condiționată de existența unui prejudiciu, respectiv sumele înscrise în tabelul definitiv sau definitiv consolidat al debitoarului.
Cererea se formulează de către administratorul / lichidatorul judiciar în cadrul procedurii generale de insolvență, procedurii generale de faliment sau procedurii simplificate de faliment. Acțiunea se prescrie în termen de 3 ani. Prescripția începe să curgă de la data la care a fost cunoscută sau trebuie cunoscută persoana care a contribuit la apariția insovlenței debitorului dar nu mai târziu de data publicării în BPI a raportului administratorului/lichidatorului judiciar cu privire la cuazele și împrejurările care au condus la incapacitatea de plăți.
În situația în care administratorul/ lichidatorul judiciar consideră că nu sunt întrunite condițiile pentru formularea unei cereri de atragere a răspunderii și nu a identificat persoanele culpabile pentru ajungerea debitorului în incapacitate de plăți, practicianul în insolvență va convoca adunarea creditorilor având ca ordine de zi oportunitatea formulării de către creditori a cererii de antrenare a răspunderii personal patrimoniale a administratorului statutar. În urma adoptării hotărârii creditorilor, cererea poate fi formulată de către președintele comitetului creditorilor sau de către un creditor desemnat de către adunarea creditorilor în cazul în care nu este constituit un comitet al creditorilor.
Se poate formula cererea de atragere a răspunderii personal patrimoniale a administratorului, în cazul procedurii de insolvență sau procedurii de faliment, și de către creditorul care deține cel puțin 30% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală.
Cererea se înregistrează pe rolul Tribunalului, ca dosar asociat și se soluționează separat de către judecătorul sindic.
În cazul în care sunt identificate două sau mai multe persoane responsabile pentru ajungerea debitoarei în incapacitate de plăți, cererea se poate introduce împotriva mai multor persoane, acestea din urmă putând răspunde solidar cu averea personală, în situația în care este admisă acțiunea.
În termen de 10 zile de la deschiderea procedurii de insolvență sau de faliment indiferent dacă este formulată la cererea creditorului sau la cererea debitorului, administratorul debitorului are obligația legală de a preda documentele prevăzute la art 67 (1) din Legea 85/2014, către administratorul/ lichidatorului judiciar și de a le depune la registratura instanței.
În urma analizării documentelor financiar contabile ale debitoarei, administratorul/ lichidatorul judiciar, în termen de 40 de zile de la desemnare, va întocmi un raport asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insovlență a debitorului, raport în care va menționa și persoanele responsabile pentru ajungerea debitorului în incapacitate de plată. Raportul se anexează cererii de atragere a răspunderii ca probă și de cele mai multe constituie baza unei astfel de cereri.
Spre deosebire de reglementare anterioară unde era prevăzut la art. 138 din Legea 85/2006, fapul că cererea de atragere a răspunderii personale se formula de către administratorul / lichidatorul judiciar doar în situația în care în raportul privind cauzele și împrejurările care au dus la apariția stării de insolvență ( prevăzut la art. 59 alin 1. din Legea 85/2006 ) erau identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariția stării de insolvență a debitorului, în actuala reglementare o asemenea condiție a fost inlăturată.
Formularea unei cereri de suportare a pasivului debitoarei cu averea personală nu este suficient pentru a fi admisă de către judecătorul sindic. Precum orice altă acțiune în instanță, administratorul judiciar sau creditorii trebuie să probeze toate susținerile din cuprinsul acțiunii.
Răspunderea administratorului, a organelor de conducere ale societatii, fiind o specie a răspunderii civile delictuale, pentru a putea fi reţinută existenţa răspunderii, în condiţiile art. 169 din lege, este necesar să fie îndeplinite cele patru condiţii: prejudiciul, fapta ilicită, legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu şi vinovăţia persoanelor vizate.
În practică, cele mai multe cereri de acest tip sunt formulate în temeiul art. 169 (1) litera d din legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, motivată de lipsa predării documentelor financiar contabile prevăzute la art. 67 alin 1.
Împotriva soluției judecătorului sindic de admitere sau respingere a cererii de atragere a răspunderii personal patrimoniale, se poate formula apel în termen de 7 zile de la data publicării în BPI a sentinței civile.
În cazul admiterii cererii formulate în baza art. 169 (1), sumele recuperate vor intra în averea debitorului având ca destinație plata creanțelor din programul de plăți si acoperirii pasivilului.
După închiderea procedurii de insolvență sau de faliment, executarea silită împotriva persoanelor prevăzute șa art. 169 alin (1) se efectuează de căre executorul judecătoresc potrivit Codului de procedură civilă.
By Ursărescu Gabriela Cristina
avocat/practician în insolvență