ÎNFIINȚAREA UNEI SOCIETĂȚI CU RĂSPUNDERE LIMITATĂ LA REGISTRUL COMERȚULUI
1. Primul pas pentru înființarea unei societăți cu răspundere limitată este alegerea unei denumiri pentru societate, respectiv numele societății sub care vă veți exercita activitatea ca profesionist.
În vederea rezervării numelui, denumirea este supusă unor operaţiuni de verificare astfel încât să îndeplinească, cumulativ, condiţiile generale şi speciale de legalitate, de disponibilitate şi de distinctivitate faţă de firmele înregistrate în registrul comerţului sau rezervate în vederea înregistrării.
Firma/Denumirea trebuie să fie scrisă cu caractere latine, în primul rând în limba română, şi să nu producă confuzie cu alte firme sau denumiri înregistrate anterior, iar dreptul de folosinţă exclusivă asupra firmei se dobândeşte doar prin înscrierea acesteia în registrul comerţului.
O firmă este disponibilă, adică susceptibilă de a fi apropriată de un profesionist, atunci când nu aparţine altui profesionist prin înregistrarea ei anterioară în registrul comerţului.
O firmă este distinctivă atunci când constă într-o denumire care nu este necesară, generică sau uzuală şi atunci când nu este identică sau similară cu alte firme înregistrate anterior în registrul comerțului.
După alegerea denumirii, cererea se depune la Oficiul Registrului Comerțului.
Solicitantului i se eliberează, sub semnătură sau, după caz, prin mijloace electronice sau prin poștă/curier dovada privind verificarea disponibilității și rezervarea firmei. Dovada eliberată este valabilă pentru o perioadă de 3 luni de la data rezervării şi poate fi prelungită succesiv, la cererea formulată de solicitant înainte de expirarea acesteia.
2. Documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social și, dacă este cazul, înscrisul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu secundar.
După obținerea rezervării de denumire este nevoie de alegerea unui sediu al societății (unde se poate desfășura activitatea economică sau nu), iar dovada acestuia poate fi reprezentată de încheierea unui contract de comodat, contract de închiriere sau contract de găzduire sediu la sediul avocatului(în acest ultim caz, pentru maxim un an, fără desfășurare de activitate comercială la sediu).
(Titlul de proprietate al spațiului se va depune în copie, în situația în care contractul a fost încheiat cu un neproprietar)
3. Următoarea etapă constă în redactarea Actului Constitutiv al societății, care trebuie să cuprindă obligatoriu datele asociatului unic/asociaților, sediul societății, obiectul principal de activitate precum și obiectul secundar de activitate, conducerea societății, administrarea societății (alegerea unui administrator), capitalul social al societății, modalitatea de dizolvare și lichidare a societății, precum și alte aspecte prevăzute de Legea societăților.
4. Depunerea capitalului social
Înlăturarea cerinței cu privire la capitalul social minim de 200 Lei la constituirea unei societăți cu răspundere limitată (SRL)
Art. 11 alin. (1) din Legea societăților nr. 31/1990 se modifică și are următorul cuprins: „Capitalul social al unei societăți cu răspundere limitată se divide în părți sociale egale”.
Valoarea capitalului social al unei societăți cu răspundere limitată nu poate fi mai mică de 1 leu, având în vedere teza finală a art. 11 alin. (1) care stipulează faptul că acesta se divide în părți sociale egale.
De asemenea, la înmatricularea unei societăți cu răspundere limitată (SRL) a fost eliminată obligația de a face dovada efectuării vărsămintelor în condițiile actului constitutiv, respectiv art. 36 alin. (2) lit. b) s-a modificat în sensul că la înmatricularea societăților cererea va fi însoțită de (…) b) „dovada efectuării vărsămintelor în condițiile actului constitutiv, cu excepția societăților cu răspundere limitată;”.
5. Declaraţiile date pe propria răspundere, după caz, de către fondatori/administratori/cenzori sau persoane fizice reprezentante ale persoanei juridice numită administrator sau cenzor, din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile legale pentru deţinerea acestor calităţi
6. Copia actelor de identitate ale asociatului unic/asociaților/administratorilor
7. Specimenul de semnătură al administratorului/administratorilor
8. Declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice – în situația în care asociatul unic/unul din asociați/asociații este reprezentat de o persoană juridică
9. Declaratia pe propria răspundere semnată de asociaţi sau de administratori din care să rezulte că persoana juridică îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii pentru activităţile precizate în declaraţia-tip (model 2 – original, formularul este disponibil pe onrc.ro);
10. Taxele de publicare în Monitorul Oficial (https://www.onrc.ro/documente/Tarife.pdf)
By Oana Roberta Crețu – avocat claborator