La data de 02.07.2020 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 583 , Legea nr. 102/2020 pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990, prin care se aduc următoarele modificări:
▶s-a abrogat art. 14 (1) O persoană fizică sau o persoană juridică nu poate fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată. (2) O societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană. (3) În caz de încălcare a prevederilor alin. (1) şi (2), statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, precum şi orice persoană interesată poate cere dizolvarea pe cale judecătorească a unei societăţi astfel constituită. (4) Pe baza hotărârii de dizolvare, lichidarea se va face în condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru societăţile cu răspundere limitată.
Prin abrogarea articolului 14 din Legea societăților s-a eliminat interdicția atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice, de a avea calitatea de asociat unic decât într-o singură societate. Pe cale de consecință nu mai este necesară la înființarea/ înmatricularea/ înregistrarea la Registrul Comerțului, nici declarația pe proprie răspundere (autentică/ atestată de avocat) cu privire la îndeplinirea condițiilor cu privire la deținerea calității de asociat unic într-o societate cu răspundere limitată.
▶ s-a abrogat art. 17 alin (4) La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare.
Prin abrogarea art. 17 alin (4) din Legea societăților, pot funcționa mai multe societăți la un sediu decât numărul de camere.
▶ s-a introdus un nou alineat, art. 17 alineatul (6)”Avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuințe, prevăzut de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, cu modificările ulterioare, nu este necesar atunci când administratorul sau, după caz administartorul declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfășoară activitate.”
Prin completarea art. 17 din Legea societăților, se elimină acordul vecinilor pentru a se înregistra la Registurl Comerțului sediul social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.
By Ursărescu Gabriela Cristina
Avocat/practician în insolvență