Procedura divortului pe cale judecatoreasca vs. procedura divortului la notar
Contacteaza-ne acum pentru consultanta in a stabili cea potrivita metoda de divort pentru dvs.Contact rapid | +40 745 295 351
Procedura divorțului pe cale notariala
Este calea simpla de desfacere a căsătoriei dintre soți, chiar daca exista copii minori, însă numai atunci când soții ajung la un acord, cu privire la următoarele elemente:
- Învoiala soților cu privire la numele de familie pe care îl va purta fiecare după încetarea căsătoriei;
- Exercitarea autorității părintești de către ambii soți
- Stabilirea locuinței minorului/minorilor după divorț, la unul dintre soți
- Dreptul părintelui nerezident de a păstra legături personale cu minorul/minorii,
- Contribuția părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătura si pregătire profesionala a copiilor.
Procedura divorțului prin acordul soților este de competenta notarului public cu sediul biroului în circumscripția judecat oriei în a cărei raza teritoriala se afla locul încheierii căsătoriei sau ultima locuința comuna a soților.
Notarul public va înregistra cererea în registrul de divorțuri al biroului notarial, cu condiția ca in registrul de evidenta a cererilor de divorț să nu mai fie înregistrată o altă cerere de divorț de către aceiași soți.
In acest sens, notarul public competent va acorda soților un termen de reflecție de 30 de zile si se va fixa un termen la care soții trebuie sa se prezinte personal la Biroul notarial. Certificatul de divorț nu va cuprinde nicio mențiune cu privire la culpa vreunuia dintre soți. Onorariul notarial diferă in funcție de dificultatea cauzei.
Procedura divorțului prin acordul soților este de competenta notarului public cu sediul biroului în circumscripția judecat oriei în a cărei raza teritoriala se afla locul încheierii căsătoriei sau ultima locuința comuna a soților.
Notarul public va înregistra cererea în registrul de divorțuri al biroului notarial, cu condiția ca in registrul de evidenta a cererilor de divorț să nu mai fie înregistrată o altă cerere de divorț de către aceiași soți.
In acest sens, notarul public competent va acorda soților un termen de reflecție de 30 de zile si se va fixa un termen la care soții trebuie sa se prezinte personal la Biroul notarial. Certificatul de divorț nu va cuprinde nicio mențiune cu privire la culpa vreunuia dintre soți. Onorariul notarial diferă in funcție de dificultatea cauzei.
Procedura divorțului pe cale judecătorească
Diferă in funcție de motivul divorțului, respectiv:
- Prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptata de către celălalt soț;
- Divorțul din culpa ambilor soți sau culpa exclusiva a unuia dintre aceștia;
- La cererea unuia dintre soți, după o separare in fapt de minim 2 ani;
- La cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibila continuarea căsătoriei.
- Divorțul prin acordul soților poate fi pronunțat indiferent de durata căsătoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultați din căsătorie.
- Condiția ca instanța sa se pronunțe in sensul admiterii cererii de divorț este consimțământul liber si neviciat al soților, in sensul ca aceștia sa fie de acord asupra tuturor capetelor de cerere: numele purtat de fiecare dintre soț după pronunțarea divorțului, exercitarea autorității părintești asupra copiilor minori, stabilirea domiciliului minorilor la unul dintre soți, contribuția părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătura si pregătire profesionala a copiilor, dreptul părintelui nerezident de a păstra legături personale cu minorul/minorii, in situația in care au rezultat copii din timpul căsătoriei.
- Divorțul din culpa comuna este situația in care ambii soți își asuma eșecul căsătoriei.|
- Divorțul din culpa exclusiva a unuia dintre soți este o procedura anevoioasa, in care soțul reclamant trebuie sa dovedească vina exclusiva a soțului parat in destrămarea căsătoriei. Aceasta procedura se poate întinde pe mai multe termene de judecata, iar motivele vor fi făcute publice in hotărârea judecătorească de divorț. Cu toate acestea, soțul nevinovat care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soțului vinovat sa îl despăgubească.
De asemenea, daca soțul reclamant solicita desfacerea căsătoriei din culpa exclusiva a soțului parat, însă din probatoriul administrat rezulta ca ambii soți sunt vinovați in destrămarea căsătoriei, instanța poate pronunța divorțul din culpa comuna.
Însă exista si varianta in care soțul reclamant formulează cerere de divorț din culpa exclusiva a soțului parat, iar din probatoriul administrat reiese ca soțul reclamant este singurul vinovat de eșecul căsătoriei, caz in care acțiunea va fi respinsa ca neîntemeiata.Va recomandam sa alegeți varianta divorțului din culpa exclusiva a soțului numai atunci când aveți dovezi care va pot sprijini afirmațiile referitoare la destrămarea căsătoriei doar din vina acestuia, întrucât exista posibilitatea sa va respingă cererea ca neîntemeiata. Divorțul la cererea unuia dintre soți, după o separare in fapt care a durat cel puțin 2 ani se pronunța din culpa exclusiva a soțului reclamant, cu excepția situației când celălalt soț se declara de acord cu divorțul, iar hotărârea in aceasta situație, se va pronunța fără a se face mențiune despre culpa soților.
In aceasta ipoteza, trebuie doar sa demonstrați ca sunteți separați de mai bine de 2 ani neîntrerupți, acest lucru probandu-se cu un martor si cu înscrisuri si nu necesita prezenta celuilalt soț, fiind suficienta citarea acestuia de către instanța de judecata. - Divorțul la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibila continuarea căsătoriei, este ipoteza in care soțul bolnav alege sa introducă cerere de divorț întrucât boala de care suferă face imposibila continuarea căsătoriei.
Cererea de divorț este de competenta judecătoriei în circumscripția căreia se află cea din urmă locuință comună a soților. Dacă soții nu au avut locuință comună sau dacă niciunul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are locuința pârâtul, iar când pârâtul nu are locuința în tara şi instanțele române sunt competente internațional, este competentă judecătoria în circumscripția căreia îşi are locuința reclamantul.
Dacă niciunul dintre soți nu are locuința în tara, părțile pot conveni expres să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competenta Judecătoriei Sectorului 5 al Municipiului București.
Ținând cont ca vorbim de divorțul pe cale judiciara, reclamantul trebuie sa achite o taxa de timbru.
Taxa de timbru pentru divorțul pe cale judiciară este stabilită de art. 15 Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.80/2013, astfel :
- 200 lei pentru cererea de divorț întemeiată pe acordul soților, respectiv cererea unuia dintre soți sau a ambilor;
- 100 lei pentru cererea de divorț din culpă, în cazul în care se solicită desfacerea căsătoriei din culpa unuia dintre soți sau a ambilor soti;
- 100 lei pentru cererea de divorț pentru separarea în fapt a soților care a durat cel puțin 2 ani;
- 50 lei pentru cererea de divorț formulată de soțul a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
Taxa judiciară de timbru se plătește anticipat sau pana la primul termen de judecata, iar dovada achitării acesteia trebuie depusa in original, odată cu acțiunea sau separat, la solicitarea instanței.
In situația in care cererea de divorț este netimbrată sau insuficient timbrată, soțului reclamant i se pune în vedere obligația de a timbra cererea în cuantumul si termenul stabilit de instanță.
In situația in care timbrarea cererii este împovărătoare pentru dvs., instanța va pune in vedere formularea unei cereri pentru acordarea ajutorului public judiciar potrivit Ordonanței de Urgenţă a Guvernului nr.51/2008.
De menționat este ca netimbrarea sau timbrarea insuficientă a cererii de divorț se sancționează cu anularea cererii de divorț. Așadar, daca vi se va anula cererea de divorț ca netimbrata, aveți posibilitatea sa introduceți o noua cerere de divorț.
Deși divorțul pe cale notariala este mai rapid, unul din avantajele divorțului pe cale judecătorească este posibilitatea reprezentării unuia dintre soți, prin procura autentica, de către un avocat sau mandatar, in situația in care nu aveți domiciliul in tara, iar deplasarea la termenele de judecata este dificila sau imposibila. Așa cum am precizat, divorțul pe cale notariala presupune prezenta ambilor soți in fata notarului public.
De asemenea, de reținut este ca pe parcursul derulării procesului de divorț, in orice moment părțile se pot împăca sau pot ajunge la o înțelegere încheindu-se o tranzacție cu privire la acordul liber consimțit in care părțile decid termenii divorțului, similar cu cel prevăzut in procedura notariala a divorțului.
Probatoriul: in general, in procedura divorțului ca mijloace de proba se folosesc: înscrisuri (documente justificative, de exemplu certificate medicale, rețete medicale, scrisori medicale, corespondenta intre cei doi soți, facturi, chitanțe etc), interogatoriul soțului parat, proba testimoniala( cu martori, iar in procesele privind dreptul familiei pot veni ca martori si rudele, mai puțin copiii soților), proba audio ( de exemplu înregistrări dintre cei doi soți).
Cheltuieli privind divorțul pe cale judiciara: taxa de timbru, cheltuieli privind onorariul de avocat, daca alegeți sa va reprezinte un avocat, însă va puteți reprezenta si singur, asistenta juridica nefiind obligatorie.
By: Avocat Colaborator Oana Cretu