STABILIREA PROGRAMULUI DE LEGĂTURI PERSONALE MINOR-PĂRINTE NEREZIDENT, PE CALEA ORDONANȚEI PREȘEDINȚIALE PÂNĂ LA MOMENTUL FINALIZĂRI DIVORȚULUI CU MINORI
În multe situații, procesul de divorț, mai ales când din căsătorie au rezultat copii minori, se poate întinde pe o perioadă lungă de timp, perioadă în care există tot felul de neînțelegeri între soți, cu privire la timpul petrecut de minori alături de părintele la care nu locuiesc în mod statornic.
Pentru aceste situații, legiuitorul a prevăzut calea ordonanței președințiale, procedură specială stabilită în Codul de procedură civilă, în care instanța de judecată poate lua măsuri vremelnice, până la soluționarea dosarului pe fond, în speță, a divorțului. Pe calea ordonanței președințiale, în cazuri urgente, fără a se prejudeca fondul cauzei, judecătorul poate lua anumite măsuri, pentru a se proteja drepturile părților.
Astfel, părintele rezident în situația în care părintele nerezident nu anunță vizitele, nu aduce minorii înapoi la părintele la care locuiesc în mod statornic sau există neînțelegeri ce nu se pot remedia, poate apela la calea ordonanței președințiale pentru un program de legături personale care să nu îngrădească interesul superior al minorului și nici drepturile sale, ca părinte.
De asemenea, părintele nerezident, în situația în care îi este îngrădit abuziv dreptul de a avea legături personale cu minorul, i se restricționează accesul la informații legate de minor, i se blochează contactul direct cu minorul șamd, poate solicita pe calea ordonanței președințiale stabilirea unui program de vizitare, până la soluționarea divorțului dintre părți.
Nu există un program standard de legături personale impus de instanțele de judecată, întrucât nevoile de relaționare ale minorului cu părintele nerezident diferă o dată cu creșterea fiziologică. Fiecare program stabilit sau admis de instanța de judecată este adaptat în funcție de interesul superior al minorului și de particularitățile speței care reies din probatoriu și situația de fapt.
Așa cum am precizat, procedura ordonanței președințiale este o procedură specială diferită de dreptul comun, fapt pentru care trebuie dovedită urgența în luarea acestor măsuri. În astfel de situații, urgența se poate demonstra cu înscrisuri (conversații dintre părți, schimb de mesaje etc), interogatoriu părților, precum și proba testimonială (în procese privind dreptul familiei, pot fi audiați ca martori și membrii familiei părților). De asemenea, daca minorul a împlinit vârsta de 10 ani, acesta va fi ascultat în proces.
Foarte important de subliniat este că instanța de judecată învestită cu o ordonanță președințială privind stabilirea programului de relații personale minor-părinte, nu prejudecă divorțul aflat deja pe rol, ci stabilește măsuri până la soluționarea divorțului, divorț care poate avea o cu totul altă soluție referitoare la program, față de cel impus prin ordonanța președințială.
Procedura ordonanței președințiale este executorie provizorie și poate fi atacată doar cu apel în termen de 5 zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților, și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.
by avocat Oana Roberta Crețu