STRĂMUTAREA CAUZEI PENTRU MOTIVE DE BĂNUIALĂ LEGITIMĂ
Codul de Procedură Civilă reglementează două situații în care părțile sau procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pot solicita strămutarea procesului.
- Cine poate solicita strămutarea?
Strămutarea pentru motiv de bănuială legitimă poate fi cerută de către partea interesata, iar cea întemeiată pe motiv de siguranță publică, numai de către procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
- Ce înseamnă bănuială legitimă?
Legiuitorul a definit bănuiala ca fiind legitimă în cazurile în care există îndoială cu privire la
- Imparțialitatea judecătorilor
- Circumstanțele procesului
- Calitatea părților
- Existența unor relații conflictuale locale
Bănuiala legitimă naște o suspiciune de imparțialitate a judecătorilor instanței, ducând la încălcarea principiului privind judecarea cauzei în mod echitabil, în termen optim și previzibil, de către o instanță independentă, imparțială și stabilită de lege, iar mecanismul strămutării are rolul de a proteja părțile, restabilind încrederea în actul de justiție și în instanța de judecată.
De subliniat este că strămutarea se impune atunci când există motive de bănuială legitimă cu privire la întreaga instanță de judecată. În ceea ce privește motive de incompatibilitate și de imparțialitate ale judecătorilor care fac parte din completul de judecată învestit cu soluționarea cauzei, remediile sunt abținerea și recuzarea, astfel cum sunt reglementate de Codul de Procedură Civilă.
- Când se poate formula cererea de strămutare? Instanța competentă
Strămutarea pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranță publică se poate cere în orice fază a procesului.
Cererea de strămutare întemeiată pe motiv de bănuială legitimă este de competenta curții de apel, dacă instanța de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripția acesteia.
Dacă strămutarea se cere de la curtea de apel, competența de soluționare revine Înaltei Curți de Casație şi Justiție.
În cazul cererilor de strămutare întemeiate pe motivul de bănuială legitimă vizând calitatea părții de judecător la o instanță din circumscripția curții de apel competente, precum şi a celor vizând calitatea de parte a unei instanțe din circumscripția aceleiași curți, competența de soluționare revine Înaltei Curți de Casație şi Justiție.
De reținut este că cererea de strămutare se depune la instanța competentă să o soluționeze, aceasta din urmă înștiințând instanța de la care se cere strămutarea, despre depunerea cererii.
- Suspendarea judecării procesului
Partea interesată poate solicita suspendarea judecării procesului până la soluționarea judecării cererii de strămutare, cu plata unei cauțiuni, impusă de instanța, în cuantum de 1000 Lei.
Pentru motive temeinice, suspendarea poate fi dispusă în aceleași condiții, fără citarea părților, chiar înainte de primul termen de judecată.
Dacă se admite cererea de suspendare, măsura suspendării va fi comunicată de urgență instanței de la care s-a cerut strămutarea.
- Efectele admiterii cererii de strămutare
În caz de admitere a cererii de strămutare, curtea de apel trimite procesul spre judecată unei alte instanțe de același grad din circumscripția sa.
De exemplu, dacă se solicită strămutarea de la Tribunalul Călărași, instanța competentă să soluționeze strămutarea este Curtea de Apel București, care poate strămuta judecarea procesului la Tribunalul București, sau Tribunalul Giurgiu, Tribunalul Ialomița, Tribunalul Ilfov sau Tribunalul Teleorman.
Înalta Curte de Casație şi Justiție va strămuta judecarea cauzei la una dintre instanțele judecătorești de același grad aflate în circumscripția oricăreia dintre curțile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripție se află instanța de la care se cere strămutarea.
În situația în care se solicită strămutarea de la Curtea de Apel Craiova, Înalta Curte de Casație şi Justiție poate strămuta judecarea procesului la oricare dintre curțile de apel învecinate, spre exemplu, Curtea de Apel Pitești sau Curtea de Apel București, Curtea de Apel Alba Iulia etc.
- Formularea unei noi cereri de strămutare în aceeași cauză
Strămutarea procesului nu poate fi cerută din nou, în afară de cazul în care noua cerere se întemeiază pe împrejurări necunoscute la data soluționării cererii anterioare sau ivite după soluționarea acesteia.
Formularea unei noi cereri de strămutare în afara motivelor de mai sus, în situația în care procesul se află pe rolul aceleiași instanțe ca în momentul formulării primei cereri de strămutare, atrage inadmisibilitatea cererii de strămutare.
***
by avocat Oana Roberta Crețu