SUPLINIREA ACORDULUI PARINTELUI COPILULUI MINOR PENTRU DEPLASAREA ACESTUIA ÎN AFARA ȚĂRII, ÎN SCOP DE CĂLĂTORIE
Sunt din ce în ce mai dese situațiile în care unul dintre părinți își dorește să plece în vacanță în străinătate, alături de copiii săi minori. Ținând cont că regula este ca autoritatea părintească să se exercite în comun de ambii părinți, pentru ca unul dintre părinți să poată călători în străinătate împreună cu minorul, are nevoie de acordul scris al celuilalt părinte.
Conform art. 30 din Legea nr. 248 din 20 iulie 2005privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate, cărți de identitate simple sau cărți electronice de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia, sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte.
1. DACĂ PĂRINTELE ESTE DE ACORD
Dacă părintele neînsoțitor este de acord ca minorul să călătorească în afara țării împreună cu celălalt părinte, acesta poate da o declarație autentificată de un notar public sau de către misiunile diplomatice ale României. Această declarație este valabilă pentru o durată de cel mult trei ani.
2. DACĂ PĂRINTELE SE OPUNE NEJUSTIFICAT PLECĂRII ȘI REFUZĂ DAREA UNEI DECLARAȚII
Ce se întâmplă însă dacă vă confruntați cu un refuz abuziv din partea celuilalt părinte, privind călătoria dvs. în străinătate cu minorul?
Pentru această situație, Codul de procedură civilă reglementează procedura ordonanței președințiale pentru suplinirea acordului părintelui de către instanța de judecată.
Fiind o procedură specială, acțiunea trebuie să îndeplinească condițiile stabilite de Codul de procedură civilă, respectiv: să existe aparență de drept, să existe urgență, să fie o măsură vremelnică și să nu prejudece fondul.
Întrucât avem de-a face cu o procedură specială, de urmat în cazuri urgente, termenul de judecată se fixează mult mai repede decât o acțiune pe drept comun. Vă puteți folosi de proba cu înscrisuri, proba testimonială, interogatoriul pârâtului, în orice caz probe din care să rezulte refuzul nejustificat al părintelui privind călătoria minorului în străinătate. De multe ori, în cazuri urgente din care reies îndeplinite toate condițiile acțiunii de suplinire acord, instanța va putea da ordonanța președințială și fără citarea părților.
De subliniat este că și această suplinire a consimțământului părintelui neînsoțitor este limitată în timp și este dată pentru o perioadă determinată.
Atragem atenția faptului că deși minorul are domiciliul stabilit la unul dintre părinți, iar față de celălalt există un program de relații personale minor-părinte, chiar dacă programul nu este afectat de călătoria în străinătate, dacă autoritatea părintească se exercită în comun, acordul celuilalt părinte este absolut necesar. Lucrurile stau diferit dacă doar un singur părinte exercită autoritatea părintească în mod exclusiv.
Acordul părintelui sau, după caz, suplinirea acordului, se solicită la ieșirea de pe teritoriul României.
***
by avocat Oana-Roberta Crețu