TĂGADA PATERNITĂȚII- MODALITATEA LEGALĂ DE A RĂSTURNA PREZUMȚIA DE PATERNITATE A COPILULUI CONCEPUT ÎN TIMPUL CĂSĂTORIEI
În practică sunt tot mai des întâlnite situațiile în care soții sunt separați în fapt de mulți ani, aceștia refăcându-și viața personală fără însă a desface căsătoria și în drept. Astfel, apar cazurile în care soția rămâne însărcinată cu actualul partener de viață, până la pronunțarea divorțului de către soț.
Problema apare atunci când părinții merg să înregistreze actul de naștere al minorului la Starea Civilă, întrucât, chiar dacă există o hotărâre de divorț, copilul conceput în timpul căsătoriei se consideră a fi al soțului mamei, indiferent că tatăl biologic recunoaște copilul.
Legiuitorul a reglementat în dispozițiile art. 414 Cod Civil, prezumția de paternitate. Astfel:
(1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soțul mamei.
(2) Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputință ca soțul mamei să fie tatăl copilului.
Drept urmare, chiar dacă soții au fost despărțiți în fapt la momentul conceperii copilului, acesta este prezumat de lege ca tatăl al copilului. Modalitatea prin care poate fi răsturnată această prezumție este tăgada paternității.
De cine poate fi introdusă tăgada paternității?
Acțiunea în tăgada paternității poate fi pornită de soțul mamei (sau fostul soț prezumat ca tată al copilului), de mamă, de tatăl biologic, precum și de copil.
Soțul mamei poate introduce acțiune în tăgada paternității în termen de 3 ani, care curge fie de la data la care soțul/fostul soț a cunoscut că este prezumat tată al copilului, fie de la o dată ulterioară, când a aflat că prezumția nu corespunde realității.
Acțiunea în tăgada paternității poate fi pornită de către mamă în termen de 3 ani de la data nașterii copilului, iar dreptul tatălui biologic de a introduce acțiunea în tăgada paternității nu se prescrie în timpul vieții sale.
Totodată, dreptul la acțiunea în tăgada paternității pornită de copil nu se prescrie în timpul vieții copilului.
Probatoriu
Regina probelor într-un astfel de litigiu este expertiza prin examen ADN pentru stabilirea filiației biologice, paternitate/ maternitate. De asemenea, pot fi administrate proba cu înscrisuri, proba testimonială, interogatoriu, precum orice alte probe necesare, utile, pertinente și concludente cauzei.
***
by avocat Oana-Roberta Crețu