FORTA MAJORA
AVIZAREA EXISTENȚEI CAZULUI DE FORȚĂ MAJORĂ IMPOSIBILITATEA FORTUITĂ DE EXECUTARE A OBLIGAȚIEI DE CĂTRE DEBITOR
Codul Civil definește forța majora ca fiind orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil.
Pentru ca un eveniment/împrejurare să poată fi calificată drept forță majoră, este necesară îndeplinirea următoarelor condiții cumulative
- Împrejurare de origine externa
- Caracter excepțional
- Imprevizibilă și absolut invincibilă
- Împrejurare de origine externă
Forța majoră este întâlnită de cele mai multe ori în fenomene naturale extraordinare, străine de voința omului, precum: cutremurele grave, inundațiile catastrofale, trăsnetele, alunecările de teren etc. Pe lângă calamitățile naturale, sunt considerare evenimente de forță majoră și războaiele și revoluțiile.
- Caracterul imprevizibil
În acest sens, dacă cel ce invocă forța majoră putea să prevadă evenimentul, nu se poate prevala de efectele forței majore, întrucât cel chemat să răspundă săvârșește o faptă culpabilă deoarece nu a prevăzut și nu a luat măsurile necesare pentru preîntâmpinarea sau evitarea urmărilor sale prejudiciabile. De asemenea, cel chemat să răspundă nu poate invoca propria culpă în neexecutarea obligațiilor.
În doctrina de specialitate se admite că imprevizibilul se deosebește de previzibil cu ajutorul unui criteriu de normalitate, respectiv după cum un eveniment are caracter extraordinar ( se produce foarte rar) sau are un caracter normal ( se produce cu regularitate). În acest sens, practica judiciară a statuat că ploile torențiale din timpul verii sau înghețul din timpul iernii nu au un caracter extraordinar, adică nu sunt fenomene imprevizibile și, drept urmare, nu pot fi calificate ca evenimente de forță majoră. Prudența și diligența unei persoane care are grijă de afacerea sa ca un bun proprietar, reprezintă etalonul privind imposibilitatea de prevedere a evenimentului de forță majoră.
- Absolut invincibilă
Invincibilitatea și inevitabilitatea absolută ale evenimentului de forță majoră sunt raportate direct proporțional la dezvoltarea tehnico-științifică dintr-o anumită societate. O împrejurare externă și invincibilă numai pentru cel care invocă forța majoră nu constituie un eveniment de forță majoră, ci eventual un caz fortuit.
EFECTELE FORȚEI MAJORE
Efectul principal al forței majore este excluderea în totul sau în parte a răspunderii civile, în situația în care este singura cauză a prejudiciului sau a neexecutării obligațiilor contractuale. Practic, în această situație, răspunderea civilă nu există.
AVIZAREA EXISTENȚEI CAZULUI DE FORȚĂ MAJORĂ
La solicitarea scrisă a profesioniștilor, reprezentanților societăților, mandatarilor acestora, Camera de Comerț și Industrie a României avizează existenta cazului de forță majoră. Astfel, CCIR sau Camerele Județene nu pot decât constata existența evenimentului de forța majoră pe baza înscrisurilor și adresei de solicitare a părților, deci nu se pot pronunța și nu pot declara un eveniment ca fiind forța majora.
Adresa de solicitare va cuprinde
- situația de fapt invocată şi detaliată a evenimentului,
- prezentarea consecințelor evenimentului invocat în relația cu cocontractantul
- temeiul de drept și argumentarea acestuia cu privire la faptul că evenimentul invocat reprezintă un caz de forță majoră.
Avizul de existență a cazului de forță majoră se emite de către CCIR în baza documentelor doveditoare depuse exclusiv de solicitant, atașate adresei de solicitare. Pentru emiterea avizului de existență a cazului de forță majoră CCIR percepe un tarifde eliberare.
Condiția esențială în vederea emiterii avizului CCIR sau Camerelor județene este reprezentată de existența un contract în care solicitantul este parte, care să conțină o clauză de forță majoră sau o trimitere la reglementarea acesteia din Codul Civil, și ale cărui obligații nu pot fi îndeplinite de solicitant din cauza obiectivă a intervenirii evenimentului definit ca forță majoră și care împiedică absolut executarea obligațiilor contractuale asumate.
Mai mult decât atât, clauza de forță majoră din contracte poate cuprinde, pe lângă definiția lato sensu, din Codul Civil, cauzele concrete care sunt asimilate evenimentelor de forță majoră și care duc la imposibilitatea executării obligațiilor contractuale de oricare dintre părți. O clauză majoră stipulată în sensul includerii oricăror fapte sau evenimente care sunt mai presus de voința și controlul omului, vă poate acoperi pentru o gamă vastă de evenimente, chiar dacă nu sunt precizate în mod expres (de exemplu, pandemiile).
Ținând cont de faptul că un contract încheiat reprezintă legea părților, considerăm oportună includerea forței majore ca și clauză distinctă, stipulată în așa fel încât să acopere o gamă vastă de evenimente.
De asemenea, recomandăm introducerea în contracte și a clauzei privind impreviziunea contractuală, întrucât aceasta nu poate fi invocată dacă lipsește din înțelegerea inițială a părților.
IMPOSIBILITATEA FORTUITĂ DE EXECUTARE A OBLIGAȚIEI DE CĂTRE DEBITOR
Condiții de invocare:
- Intervenția unei cauze de forță majoră sau a unui caz fortuit sau a unei alte cauze asimilate acestora ( fapta unui terț sau fapta victimei)
- Imposibilitate absolută și perpetuă, respectiv imposibilitatea să se refere la întreaga întindere a obligației și să nu fie o imposibilitate temporară, întrucât ar duce eventual la o suspendare a executării obligației
- Debitorul să nu fi fost pus în întârziere ( exemplul cel mai practic, atunci când debitorul este somat să execute obligația), întrucât va fi ținut să suporte riscul neexecutării fortuite. Excepție este situația în care debitorul dovedește că oricum creditorul nu ar fi putut să beneficieze de executare din cauza forței majore sau a cazului fortuit
- Debitorul trebuie să notifice Creditorului survenirea evenimentului fortuit, într-un termen rezonabil.
- Debitorul să nu își fi asumat răspunderea în mod expres pentru neexecutările survenite din evenimente fortuite
Obiectul obligației să nu fie reprezentat prin bunuri de gen, deoarece bunurile de gen nu pier (genera non pereunt), cum ar fi: bani, combustibil etc
By: Avocat Colaborator Oana Roberta Crețu